vrijdag 31 oktober 2008

Vrijdag 31 oktober: Saybot, zeg dat wel...

Bezoek bij Saybot, ontmoeting met de founder en CEO van het bedrijf, de Chinees Pengkai Pan. Saybot biedt een hele slimme dienst op het gebied van e-learning aan.

Zij hebben de busines case van e-learning op het gebied van talen onderzocht en kwamen tot de volgende aanname:

er is in China een grote en steeds groeiende behoefte om het ‘engels spreken’ te oefenen.

Deze behoefte wordt geïnitieerd door de volgende drivers:
1. Een groeiend aantal Chinezen willen engels spreken, onder andere omdat:
a. opkomst Engelstalige televisie;
b. opkomst Engelstalige internet;
c. opkomst Engelstalige business.
2. er is een gebrek aan Engels sprekende docenten (Chinese docenten kunnen wel studenten goed Engels leren schrijven maar spreken het zelf nauwelijks);
3. het spreken an sich staat niet hoog op het Chinees curriculum;
4. ouders kunnen de studenten niet helpen of ‘bijleren’ omdat zij zelf ook nooit engels spreken of hebben gesproken.

Een oplossing werd gisterenavond vernomen van de barman in ons hotel. Download zoveel mogelijk Engelse films als je kunt. En luister naar de uitspraak (en spreek na). Een andere oplossing is die van Saybot.

Saybot wil het leren Engels leren spreken:
- interactief en leuk maken;
- overal en altijd toegankelijk maken;
- enthousiasmerend en stimulerend maken.

Saybot heeft daarvoor, sinds 2005, een e-learning tool ontwikkeld (via het SaaS-model). Met deze tool kunnen Chinese kinderen (vanaf 8 jaar) Engels leren door zinnetjes voor te lezen of Engelse antwoorden op Chinese vragen te geven. Een geavanceerde spraakcomputer passeert het antwoord en geeft aan of er fouten in de uitspraak zitten. De feedback is concreet en gericht op het leerproces. Bijvoorbeeld typische Chinese fouten (werkwoorden niet op de juiste plek) worden gecorrigeerd met de opmerkingen ‘This is a typical Chiniglish answer’.

Het bedrijf is in Amerikaanse handen en wordt geleid door de Pengkai Pan (MIT). Caybot heeft 10 miljoen dollar funding ontvangen van Nicholas Negroponte (MIT, boek Being Digital 1995), Leonard Kleinrock, CID, CMHJ en Vickers. Ze hebben op dit moment 80 medewerkers.


Het mooie van de propositie is dat Saybot ook contentleveranciers heeft die de tool gebruiken om lesmethoden te ontwikkelen én te vermarkten. De content staat in de database van Saybot en het kost de nodige bewerking om een taalmodule te maken (2 tot 6 dagen). Met een revenu sharing model verdient vervolgens de contentleverancier én Saybot als de methode wordt afgenomen (circa 20 dollar per licentie). De contentleveranciers zijn allemaal topbedrijven die graag de taalmarkt willen (blijven) bedienen. Saybot wordt hiermee zelf ook een topmerk, geladen door topmerken.

De propositie is niet bedoeld om de docent te vervangen. Het is de vervanger van cd-roms, cassettebandjes, en dergelijke. De docent kan juist deze tool gebruiken om meerdere kinderen te helpen en de gedetailleerde voortgangrapportage te gebruiken om de leerlingen te helpen of te stimuleren.

Het enthousiasme van Pengkai Pan is geweldig en hij had de groep aan zijn voeten. Zeker na de licht timide praatjes van afgelopen dagen door andere bestuurders. Pengkai Pan voorziet een prachtige toekomst in een veranderende Chinese samenleving. Engels leren wordt door zijn tool steeds toegankelijker. Op dit moment hebben ze 300.000 studenten (na twee jaar) maar voornamelijk nog op private schools. De markt is natuurlijk immens groot. Zeker als Chinezen later ook via Saybot ook andere talen kunnen leren. Tijdens de rondleiding kome we bijvoorbeeld een fransman tegen die bezig was met een tool voor de Franse taal. Het verschil met de Chinese kantoren die we eerder gezien hadden was enorm. Hier ruime werkplekken. Lichte vloeren, veel energie en enthousiasme. Penking Pan legt ons uit dat het HR-beleid Westers is georiënteerd. Dat wil zeggen een goed salaris, beoordelingen en het stimuleren van een optimale werksfeer. Dat hij daarin geslaagd is, wordt duidelijk door de rondleiding.

Saybot ademt succes uit. Mooi om een glimp hiervan te mogen opvangen. We zullen op het gebied van e-language learning nog veel van Saybot horen.

Geen opmerkingen: