vrijdag 31 oktober 2008

Tussen lunch en diner

We stappen weer de bus in die ons naar een wederom traditioneel Chinees restaurant brengt. We krijgen van Marco, onze reisleider, Chinese les. Interessant om te horen hoe bepalend klanken in de Chinese taal is. Nuance-verschillen maak je hier niet met woorden, maar met de tonatie van een klank. Ma, Maaa, Maee, Maaa betekent allemaal wat anders.

Na de lunch op weg naar de Great Wall Broadband Network Ltd. Een breedband service provider. Veel kan ik er niet over zeggen, het was allemaal chinees voor mij :-).

Hierna gingen we… dineren! We zitten in een mooi restaurant uitkijkend op de Bunt. Als bezoek schuift aan medewerkers van het consultaat Astrid Boschker (hoe grappig, oud KPMG-collega) en Wierd Vonk. Wierd houdt een vlammend betoog over EXPO 2010 die in Shanghai plaats gaat vinden. Hij is trots op zijn verhaal en over het Nederlandse paveljoen. Wij vinden het niet zo heel erg mooi, maar smaken verschillen. We hebben als ondernemers wat moeite met de 20 miljoen euro die overheid in deze exercitie stopt zonder al te veel targets (anders dan niet meer dan 20 miljoen spenderen). Waarom kan het bedrijfsleven niet deze rekening oppakken? Maar ja na een week gezien te hebben wat staatsinvloeden kunnen betekenen stellen wij ons nietig op en eten beleefd door.

Ook aangeschoven is Sander Grunewald. In 2006 werkte ik bij KPMG en Sander was mijn directe collega. Sander is sinds drie weken aan het werk voor KPMG Shanghai en hij vertelt op uitbundige en humoristische wijze zijn verhaal. Hoe gaat het als je hier aankomt? Hoeveel stempels heb je nodig? Kun je gemakkelijk aan een appartement komen? Hoe ziet er hier een IKEA uit? Heb je een hulp? Hoe is hier het uitgangsleven? Vragen die Sander allemaal beantwoordt. Na het diner gaan we in de bar ‘even’ naborrelen.

Geen opmerkingen: