dinsdag 28 oktober 2008

Dinsdag 28 oktober: CERNET

Tijdens het ontbijt werd duidelijk wat de impact van het financiële nieuws was. Beursen gaan stijl naar beneden in Azië, Europa en VS. Samengevat: wij werden er niet blij van. De beursen blijken in te storten. In het gezelschap wordt druk gefilosofeerd wat de impact is voor de media en entertainment-industrie. Leningen zullen duurder worden, consumentenvertrouwen en dus bestedingen zullen dalen... Hmm, geen vrolijke tijden dus.

Vanochtend beginnen we toch dapper met een bezoek aan CERNET de ICT-provider van de Chinese educatie. Ook hier geldt de wet van de grote getallen. In het primaire onderwijs 105 miljoen studenten met 6,13 miljoen docenten, in het hoger onderwijs 57 miljoen studenten met 3,47 miljoen docenten en in het private onderwijs 45 miljoen studenten en 1,44 miljoen docenten. Wow! Wat een getallen.

CERNET kent drie richtingen:
1. Ontwikkel het onderwijs --> veelal gratis onderijs
2. Focus ook op het primaire onderwijs --> vroeger veelal focus op het hoger onderwijs
3. Meer focus op carriere ontwikkeling van studenten --> focus op beroepsonderwijs

Studenten worden veelal door de overheid financieel ondersteund. De overheid betaalt de huisvestiging, de boeken, etc. Dit geldt voor minimaal 8 miljoen studenten dus het kost al snel heel veel.

Bijzonder om te horen hoe fluctuaties in de samenleving de invulling van de onderwijstaak door de overheid zorgt voor complexe uitdagingen. De geboortebeperking heeft bijvoorbeeld een enorme impact op het onderwijs. In 1998 waren er 600.000 lagere scholen, in 2008 nog maar 320.000 scholen. Dit vooral door de afname van het aantal leerlingen. Kortom, een bijzondere uitdaging om in control te blijven.

Een bijzondere quote: "Als de schoolbel in China gaat, gaan er net zoveel kinderen op hetzelfde moment naar school als er mensen in de Verenigde Staten wonen". Geeft een beeld van de omvang.

CERNET probeert de internetbelofte van educatie voor China te managen. Ze claimen:
- CERNET is de telecom-provider van de Chinese educatieve sector
- CERNET is de Yahoo van de Chinese educative sector

Ze doen dit met veel energie.

Geen opmerkingen: