woensdag 12 november 2008

Vliegende Hollanders met gitaren

Gisteren heb ik de Science & Technology Summit 2008 in Amsterdam bezocht. Met een pakkende naam 'Vliegende Hollanders'. In de grote hal van de passenger terminal Amsterdam stonden de Willy Wortels opgelijnd. Prachtige gadgets, innovaties en snuiterijen gezien. Veelal gepresenteerd door Beta's of verklede jongeren. Het rond schuifelend publiek had ook wel wat Willy Wortels.

Doel van de dag was ontmoeten. Volgens minister Plasterk (in het krantje dat ik bij binnenkomst uitgereikt kreeg): "op één dag kunnen zowel docenten uit het primair onderwijs tot onderzoekers van kennisinstellingen en van studenten tot bedrijven elkaar ontmoeten en van de laatste ontwikkelingen in de vele werelden van bèta en techniek kennisnemen".

Op de summit sprak onder andere Yuri Landman over een cross-disciplinair educatiemiddel om het vak Natuurkunde aantrekkelijk te maken. Gelet op mijn interesse in cross-ontwikkelingen en al helemaal voor educatieve uitgevers en natuurlijk ook omdat ik Yuri goed ken, ging ik bij zijn lezing zitten.

Voor een publiek van 50 geïnteresseerde luisteraars vertelde Yuri vol passie en vuur dat zijn moodswinger (een experimenteel muziekinstrument) prachtig ingezet kan worden voor natuurkundelessen. Met betrekking tot trillingsleer, geluid en akoestiek kun je met het instrument in de hand bijna alles verklaren.

Hij vertelde ook dat onze westerse muziek (van klassiek tot pop), muziektechnisch kattegejank is en dat de mooie echt zuivere tonen komen uit de oorspronkelijke instrumenten. Normaal een stelling waar je met een zaal vol jongeren en ervaren muziekliefhebbers kunt rekenen op een pek-met-veren-afgang. Nu werd er begrijpend geknikt en zelfs geapplaudiseerd.

Als we het dan toch over cross-ontwikkelingen hebben dan is dit een hele interessante ontwikkeling. Met een gitaar in de hand, Youtube-filmpjes tonend, beamer bedienend gaf Yuri natuurkundeles met een hoog wow-factor!

Met een blij gevoel verliet ik de summit. Weer iets geleerd!

Geen opmerkingen: